Ga toch fietsen – Thomas Braun [recensie]

Veertiger Thomas Braun denkt op een dag: ‘Ik ga het anders doen’, en besluit zijn leven helemaal om te gooien.

Italiaanse Dolomieten

Op het moment dat hij zich inschrijft bij de sportschool valt zijn oog op een folder met de tekst: “Bormio Bike Challenge.” De sportschool organiseert een tocht voor wielrenners in de Italiaanse dolomieten. Thomas’ aandacht is getrokken en niet veel later begint zijn eerste, meteen pittige, training met trainer “Rocky Balboa”.

Rolls Royce onder de fietsen

De 43-jarige, 187 pond zwaar, doordrinker en de zware roker gaat aan het werk! Met nog zes maanden te gaan staat hij voor een grote uitdaging. In eerste instantie begint hij met spinning in de sportschool, maar al snel gaat hij op zoek naar een racefiets en wordt hij ingewijd in de wereld van tandwielen, triples en Rigida DPX velgen. Via marktplaats koopt hij, volgens zeggen, de Rolls Royce onder de fietsen, een Colnago, en slaat aan het trainen.

Trainer Hajé, alias Rocky Balboa helpt hem op weg en al snel maakt hij kilometers. Dan komt hij te vallen. Héél hard te vallen. Hij krijgt geen ruimte van tegenliggers en het enige wat hij kan doen is uitwijken. Dat kost hem niet alleen zijn fiets, maar ook tijd, en zijn doel lijkt verder weg dan ooit.

Recensie:

Al meteen op de eerste pagina dacht ik: ‘Wat een ontzettend grappig boek. Deze leg ik niet meer weg voor hij uit is!’ Het was Koningsdag en op mijn bucketlist van dit jaar stond: een boek lezen in een dag. Het werden er twee, beiden van Thomas Braun.

Vreemde voedingsgewoontes

Wat me meteen opvalt is dat Thomas Braun heel eerlijk is over zijn voedingsgewoontes en niet schroomt om te vertellen dat hij bij het ontbijt even het hagelslag pak aan zijn mond zet om een grote hoeveelheid naar binnen te laten glijden. Ook een flinke hap chocolade pasta vindt de weg naar zijn maag. Later op de dag werkt hij zomaar even een pak Bastogne koeken naar binnen, net als een handvol drop. Om vervolgens ’s avonds ook weer een grote hoeveelheid calorieën naar binnen te werken.

Terwijl Thomas zijn trainingen afwerkt is het enige dat ik bij tijd en wijle kan denken: ‘Ik vind Hajé (zijn trainer AKA Rocky Balboa) helemaal niet aardig!’ Hij kreeg hem echter wel op de fiets en zorgde er niet alleen voor dat Thomas zijn doel zou behalen, maar zou er later ook voor zorgen dat Braun door het hele land lezingen geeft en duizenden mensen heeft geïnspireerd en inspireert.

Ik vond heel veel herkenbaarheid in dit boek. Op pagina 99 moet ik een paar traantjes wegpinken en het had niets te maken met fietsen. Waarschijnlijk was het omdat het onderwerp zo dichtbij kwam, maar misschien ook wel gewoon omdat het zulk fantastisch nieuws is. Het leven zit vol wonderen, maar dit zijn de mooiste wonderen!

Ik heb echt genoten van dit boek en lees het binnenkort nogmaals. Dan kan ik het nog eens lezen zonder me bezig te houden met een recensie en wie weet kan ik mezelf dat weer motiveren om ook weer helemaal voor het wielrennen en het afvallen te gaan. Het leven zit boordevol verrassingen en dat realiseer je je terdege wanneer je Ga toch fietsen leest. Overigens gaat het de ronde dat het een boek voor mannen is. Laat je niet voor de gek houden, als vrouw kun je hier net zoveel mee!

“Dan blikt Hajé opzij. ‘Als je sterft, één tandje erbij!’ roept hij. De spetters uit z’n mond vliegen mijn kant op. We zitten op dat moment al één uur en 33 minuten op de hometrainer 2.0. Ik kijk rond in de sportschool en kan maar één conclusie trekken: jullie allemaal, alle hardlopers op de loopband, roeiers op de roeibank, steppers, gewichtheffers, operazangers met overgewicht, jullie weten allemaal niet wat trainen is. Kinderspel. Ga maar eens op een spinfiets zitten, op z’n minst één uur en 33 minuten, vind een beul van het kaliber Hajé en doe dan precies wat hij zegt. En als je sterft, zet er dan een tandje bij.”

Ga toch fietsen! – Thomas Braun
Paperback, 189 pagina’s – Nieuw Amsterdam
>>>Je kunt het boek hier bestellen<<<