Gelezen boeken 2018 #1 – januari

Het grote voordeel van winter is dat je meer dan genoeg tijd hebt om te lezen. Januari was dat ook een geweldige leesmaand met wel 18 boeken. Zoals je ziet staan er een aantal kinderboeken bij, ik heb besloten deze in het vervolg ook op te nemen in Goodreads. Nu mijn kinderen groter zijn en ik dikkere boeken kan voorlezen vind ik dat ik die wel mag toevoegen aan mijn lijst. Er zitten echter wel wat eisen aan, want het moet wel een bepaald aantal pagina’s bevatten.

Mijn maand begon met een boek van Huissense Ellen Lina. Dit boek wilde ik heel graag lezen en ik volgde haar updates op Facebook dan ook nauwlettend toen ik wist dat hij eraan zat te komen. Het was het eerste boek van het jaar en ik last het op 1 januari in één ruk uit. Tevens schreef ik een recensie over Koningslaan. Die kun je >>>HIER<<< lezen. Na het tragische overlijden van haar overspelige man, verhuist de tweeëndertigjarige Charlie van Amerongen met haar twee dochtertjes terug naar haar geboortedorp. Een nieuwe baan, een nieuwe woning, een nieuwe start. Charlie heeft een zwaar jaar achter de rug en heeft het nodig om het verleden achter zich te laten en opnieuw te beginnen. Alles lijkt goed te gaan. Haar huis aan de statige en populaire Koningslaan is prachtig, haar kinderen zijn blij, ze maakt vrienden, en haar werk – als juf van groep 3 op basisschool Koningsbos – bevalt haar goed. Het lukt haar zelfs om voorzichtig een nieuwe liefde toe te laten, de jonge Finn Bogers weet Charlie’s hart te veroveren. Voor het eerst sinds lange tijd durft ze weer gelukkig te zijn. Helaas blijkt al snel dat niks is wat het lijkt en loopt alles mis. Haar nieuwe vrienden beginnen zich tegen haar te keren, ze raakt haar baan kwijt en haar huis voelt niet meer veilig. Zelfs haar eigen familie begint aan haar te twijfelen. Charlie dacht dat ze alles op de rit had, maar haar nieuwe start draait uit op een complete nachtmerrie.

Fotograaf Wouter Roosenboom volg ik al een tijdje op Instagram en ik vind zijn wielerfoto’s echt geweldig. Toen ik erachter kwam dat er ook een fotoboek van hem te koop was bedacht ik me geen moment en heb ik meteen een exemplaar besteld. Het is een echte aanrader, er staan prachtige foto’s in. Fotograaf Wouter Roosenboom loopt over van liefde voor de wielersport. Met SCHERP laat hij zijn koersbeleving in de mooiste vorm zien. De fotoseries zijn aangevuld met pakkende teksten van schrijvers met een wielerhart. Frak Heijen, Léon de Kort, Gio Lippens, Nynke de Jong, Eric Mijnster, Bas Steman, Renaat Schotte, Marijn de Vries, Yves Brokken en Erik Voncken laten hun pen spreken. Geniet van dit fijne naslagwerk en verdwaal in woord en beeld.

Het eerste Engelstalige boek van het jaar was er eentje van Katie Fforde, een auteur van wie ik ook wel eens Nederlandstalige boeken lees, hoewel ik vind dat haar boeken in het Engels meer recht aan doen. Het is niet een taal dat ik vaak spreek en lees, maar af en toe wil ik mezelf wat uitdagen wat lezen betreft. Toevallig kwam ik A Christmas Feast tegen in de bibliotheek, hoewel het wel even duurde voor ik mezelf ertoe kon zetten het te lezen. Het is een kerstboek, maar die kun je ook prima in januari lezen ;-). A delicious Christmas feast of short stories from the Sunday Times No. 1 bestselling author of A French Affair and The Perfect Match. Add some extra sparkle to your Christmas by joining Katie Fforde for a perfect, romantic Christmas feast of short stories. Collected together for the first time and including one brand new story. Make your Christmas wishes come true…

Dit boek van Vonne van der Meer las ik voor de boekenclub waar ik in januari nog bij zat. Juist de dag dat we dit boek zouden bespreken ging het niet door vanwege hevige sneeuwval en ijsvrij van school. Ik had hem graag willen bespreken, want ik heb echt genoten van dit boek.  Wat een geweldige auteur is zij! In Winter in Gloster Huis nemen we een sprong in de tijd: de koning zit ruim tien jaar op de troon, de zorg is overgenomen door altijd dienstbare robots, de klaar-met-leven-wet is aangenomen. Twee broers krijgen een duizelingwekkende erfenis, plus de opdracht er ‘iets goeds’ mee te doen. De oudste begint een hotel aan een meer waar je waardig en omringd door aandacht kunt sterven. Het wordt een enorm succes. De jongere broer bouwt aan de overkant Gloster Huis, waar mensen die toch aan hun doodswens beginnen te twijfelen, welkom zijn. Maar wie laat zich daarnaartoe lokken? Wie denkt nog dat er iets beters bestaat dan de maakbare dood?

Nog een kerstboek in januari? Ach, dat kan best. Ik had ook Een kerstvertelling van Charles Dickens al een paar weken in huis, maar op de een of andere manier kon ik mezelf er niet toe zetten om het te lezen. Het is prachtig vormgegeven, maar op de een of andere manier kon ik gewoon niet zo in het verhaal komen. Het is één van de klassiekers die ik nog wilde lezen, maar of ik een Dickens fan zou kunnen zijn weet ik niet. Er is natuurlijk geen tijdlozer verhaal om een nieuwe serie kerstverhalen mee te beginnen dan het beroemde verhaal van de grimmige vrek Scrooge die op kerstavond bezoek krijgt van de drie geesten: Verleden, Heden en Toekomst. Een van de meest geliefde boeken uit de geschiedenis.

Ik ben een heel groot fan van Jojo Moyes. Zij is één van die paar schrijvers die me al haar boeken laat lezen en dat ik vrij uniek kan ik zeggen. Ik hou van haar schrijfstijl, van haar kijk op het leven, van hoe zij geweldige personages tot leven brengt in settings die je zelf nooit zou bedenken. Jij en ik is een verhalenboek. Ik hou van haar boeken! Nell is 26 en ze is nog nooit in Parijs geweest. Eigenlijk is ze nog nooit een romantisch weekendje weggeweest. Reizen is… niet echt haar ding. Dat gaat veranderen, heeft ze besloten: ze gaat met haar vriend Pete naar de lichtstad. Maar dan laat Pete haar zitten op de dag van vertrek – en Nell besluit iedereen (en vooral zichzelf) te bewijzen dat ze een zelfstandige en avontuurlijke jonge vrouw is door alsnog op die trein te stappen. Eenmaal alleen in Parijs, ontdekt Nell een kant van zichzelf waarvan ze niet had durven vermoeden dat zij die had… In de novelles “Jij en ik’, “Een week in Parijs’ en nog 9 nieuwe, niet eerder verschenen verhalen ziet de lezer Jojo Moyes op haar best.

Dit boek van Erika van Dam is een typisch voorbeeld van een boek dat ik koop omdat het goedkoop is. Eens in de zoveel tijd ga ik op BOL.com op zoek naar boeken die ik nog niet ken en die spotgoedkoop zijn. Zo ook dit boek. Het viel me absoluut niet tegen en ik hou zelf wel van blogboeken. Ik ben niet zo’n bloglezer, hoewel ik zelf al jarenlang blog, maar als het in een boek gegoten is kan ik het wel waarderen. SIMPEL is een verzameling van meer dan veertig columns die de afgelopen jaren zijn geschreven door Erica van Dam (1972). Hierin geeft zij de lezer een openhartige kijk in haar dagelijks leven als moeder, partner en parttime KLM-stewardess. De vaak herkenbare verhalen zijn scherpzinnig, humoristisch, soms tragisch maar ook doorspekt met een gezonde dosis zelfspot. Maar het meest kenmerkend aan de columns van Erica van Dam is dat ze altijd lijnrecht uit het hart zijn geschreven.

En ik las ook een columnboek. Dit keer eentje van een bekende Nederlander, Babette van Veen. Ook die kwam ik toevallig tegen en was benieuwd naar de inhoud. Hartenvrouw vond ik erg leuk om te lezen. Ineens ligt-ie aan duigen, je toekomst. Het overkwam Babette van Veen toen ze ging scheiden. Haar wereld stond even stil, maar langzaam maar zeker krabbelde ze overeind en kwam ze tot het inzicht dat de toekomst juist weer voor haar open laag. Haar advies: als je in de put zit, blijf dan niet wachten totdat iemand je eruit komt halen. Je plezier en trots is veel groter als je jezelf redt, in plaats van dat de brandweer je met loeiende sirenes komt ontzetten. In Hartenvrouw vertelt Babette hoe ze met vallen en opstaan en vooral ook heel veel lachen haar innerlijke kracht (meestal) wist ze te vinden in moeilijke tijden en hoe dat voor iedereen is weggelegd.

Het was een week vol non-fictie boeken. Zo ook dit boek van Fleur van Groningen: Leven zonder filter. Het was interessant genoeg om helemaal te lezen, maar niet boeiend genoeg om ook goed te onthouden. Sommige stukken vond ik echt heel langdradig en ik heb zelfs wat tekst overgeslagen. Toch moet ik er wel eerlijk bij vermelden dat als je meer wilt weten over hoogsensitiviteit en je wilt niet een saai boek met alleen maar feiten dan is dit wel een aanrader. Voel jij je anders dan de meeste mensen? Krijg je meer indrukken binnen? Heb je vaker nood aan rust? Ervaar je intense emoties, voel je anderen makkelijk aan en streef je naar diepgaande contacten? Dan ben jij mogelijk hoogsensitief. Maar liefst 1 op 5 personen is hoogsensitief. Zo ook columniste en cartooniste Fleur van Groningen. In dit boek beschrijft zij met de nodige zelfrelativering de zoektocht naar haar persoonlijke gebruiksaanwijzing. Hoe Fleur ontdekte dat ze hoogsensitief is en zich daar aanvankelijk tegen verzette. Hoe ze worstelde met depressie, overprikkeling en burn-out. Maar ook: hoe haar gevoeligheid uiteindelijk haar kracht werd en dit haar carrière, vriendschappen en liefdesleven positief beïnvloedt. Met dit ontroerend eerlijke relaas steekt Fleur andere hoogsensitieve personen een hart onder de riem en reikt zij ook hun omgeving meer inzicht over het thema aan.

Sinds ik Sjakie en de chocoladefabriek heb gelezen (vorige zomer) ben ik groot fan van Roald Dahl en begrijp ik niet dat ik niet eerder meer van hem heb gelezen. De Griezels kocht ik voor vijf euro bij de boekhandel en heb het diezelfde avond nog de kinderen opgedrongen. Binnen een paar dagen was hij zelfs uit. Meneer en mevrouw Griezel vormen een wel heel bijzonder stel. Ze doen alles om elkaar het leven zuur te maken. Zo stoppen ze Reuze Kribbebijters in elkaars bed of dienen ze levende kronkelspaghetti op als avondeten. Ook de dieren vallen ze voortdurend lastig. Meneer Griezel is namelijk gek op vogelpastei en al jaren droomt hij van zijn eigen grote ondersteboven apencircus. Maar dan nemen de dieren wraak. En hoe!

Over Ik mis mezelf van Lisa Genova schreef ik eerder al een recensie. Een prachtig boek dat me diep ontroerde. Klik >>>HIER<<< voor de blogpost, maar vergeet niet terug te keren naar deze post. Alice is bijna vijftig en leidt een druk leven als wetenschapster wanneer ze de diagnose vroege alzheimer krijgt. Haar leven verandert drastisch. Ze verliest haar carrière en haar plan om man en kinderen niet tot last te worden en op tijd afscheid te nemen, verdwijnt uit haar geheugen. En Alice blijft, zonder haar verleden in een nieuw, angstaanjagend heden.

Mr. Poppins van Alejandro Palomas las ik op aanraden van een collega. Het is een kinderboek, maar dusdanig geschreven dat het ook voor volwassenen erg leuk is om te lezen. Guille is verlegen, glimlacht altijd, zit het liefst met zijn neus in de boeken en heeft veel fantasie. Op school heeft hij maar één vriendinnetje. Onder dat masker van kalmte gaat een breekbare emotionele wereld schuil. Hij draagt een mysterie met zich mee waarin de hoofdrol gespeeld wordt door een neerslachtige vader, een afwezige moeder, een opmerkzame schooljuf en een psychologe die vastbesloten is de ontbrekende puzzelstukken op hun plaats te krijgen. Een veelstemmige roman vol gevoelens, tederheid, veelzeggende stiltes, onuitgesproken woorden en met een indrukwekkende ontknoping.

De Zeepridder ziet een spook is één van de vele recensieboeken die ik het afgelopen jaar heb gelezen en gerecenseerd. Klik >>>HIER<<< voor de link ervan. Een leuk boekje voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar. Boordevol leuke tekeningen en een spannend verhaal. Op de jaarlijkse bingo van koning Felix de Eerste de Beste wint de zeepridder de hoofdprijs. Een paar sokken? Een fles wijn? Een zak snoep? Nee. Een land. Het heet Sponje. De zeepridder is in de wolken. Hij wordt koning van de Sponsen, wat een droom! Vol goede moed trekt hij met zijn schildknaap Fons naar het Slot van Sponje. Er is maar één klein probleempje. Het spookt er.

Ook Marelle Boersma is één van mijn favoriete auteurs en dat terwijl ik eigenlijk niet zoveel heb met thrillers. Op de een of andere manier krijgt ze me toch aan het lezen. Waarschijnlijk heeft dit te maken met het feit dat haar boeken niet heel erg eng zijn, maar wel boeiend. Dit is het eerste boek dat ik maar drie sterren geef en dat komt omdat ik er heel lang over heb gedaan het uit te lezen. Maar goed, drie sterren is niet verkeert. Moon is single en zoekt haar geluk in het datingcircuit. Ze houdt een blog bij met alles wat ze meemaakt. Haar blog groeit uit tot een gigantisch populaire plek waar mensen elkaar ontmoeten. Ze krijgt steeds meer reacties, maar een van haar volgers is wel erg fanatiek. Hij wil háár. Het leven van Moon staat op het spel. Er is een oplossing, maar die is wel erg rigoureus.

Leven in Arnhem in de jaren ’60. Ver voor mijn tijd, maar het leek me wel een interessant boek om te lezen, hoewel ik me afvraag hoe ver ik was gekomen als er niet zoveel foto’s in hadden gestaan. Een leuk boekje voor tussendoor van auteur is Kees Gerritsen. De jaren ’60 waren opwindend, verrassend en rumoerig. Wie die periode beleefde heeft ongetwijfeld veel beelden op zijn/haar netvlies staan van de oorlog in Vietnam, studentenopstanden, de moord op John F. Kennedy, de opkomst van de popmuziek, de minirok en de brommer. De vraag is of en hoe deze gebeurtenissen ook Arnhem in hun greep kregen. Wat waren de invloeden hiervan op de inwoners van de stad? In Leven in Arnhem in de jaren ’60 krijgt u een overzicht van wat er zich zoal afspeelde. U zult hoofdstukken aantreffen over uitgaan, politiek, bekende Arnhemmers, politie in actie, tiener zijn, het wel en wee van de middenstand, het Spijkerkwartier, popmuziek, grote evenementen, rages, kunst en cultuur, advertenties en sport. Niet in de laatste plaats kunt u genieten van zo’n 125 zwart-wit en kleurenfoto’s en illustraties.

De edele kunst van not giving a f*ck was ik al bij een aantal Engelstaligen tegengekomen op Instagram en ik hield nauwlettend in de gaten wanneer het in Nederland op de markt kwam en toen heb ik meteen het E-book gekocht. In tegenstelling tot veel van dit soort boeken heb ik het in één ruk uitgelezen, zo toegankelijk is het geschreven door Mark Manson. Het was zo toegankelijk geschreven dat ik niet kon stoppen. Een echte aanrader! Van populair weblog naar New York Times-bestseller is dit hét boek voor zelfhulphaters! Stop met altijd maar positief zijn, en leer in plaats daarvan om te gaan met je tekortkomingen en de tegenslagen in het leven. Zodra je niet meer wegrent voor je angsten, fouten en onzekerheden maar de pijnlijke waarheid onder ogen durft te zien, vind je de moed en het zelfvertrouwen waar je in deze tijd zo’n behoefte aan hebt. Mark Manson geeft je de tools om te kiezen waar jij om geeft, en dus ook waar je niet om geeft. Dat idee omarmen werkt bevrijdend. Humoristisch en vol goede grappen, maar bovenal ondersteund door wetenschappelijk onderzoek.

Het laatste boek van de maand was er één van Dan Brown. Inferno had ik al eerder gelezen, maar de research van mijn eigen boek besloot ik om het nogmaals te lezen. Ik kon er weinig mee voor mezelf, toch heb ik genoten van dit boek. De vorige keer dat ik hem las kon ik er niet doorkomen, maar nu ik de geïllustreerde versie opensloeg vond ik het een heel stuk interessanter. Robert Langdon, hoogleraar kunstgeschiedenis en symboliek, wordt op een nacht wakker in een ziekenhuis in Florence zonder te weten hoe hij daar is beland. Geholpen door een stoïcijnse jonge vrouw, Sienna Brooks, vlucht Langdon en raakt hij verzeild in een duizelingwekkend avontuur. Langdon ontdekt dat hij in het bezit is van een reeks verontrustende codes, gecreëerd door een briljante wetenschapper; een genie dat geobsedeerd is door het einde van de wereld en het duistere meesterwerk Inferno van Dante Alighieri. De strijd tegen deze mysterieuze vijand voert hen langs tijdloze locaties als het Palazzo Vecchio, de Boboli-tuinen en de Duomo, en Langdon en Brooks stuiten op een netwerk van verborgen doorgangen en eeuwenoude geheimen…